FRI FRAKT över  990 kr
Snabba leveranser 
ALLTID BRA PRISER

Hur man bäst skyddar hästens ben och hovar

 

När det gäller att skydda hästens ben och hovar finns det många produkter på marknaden som kan användas. Benskydd som senskydd, kotskydd, styckkappor och damasker är vanliga inom hästsporten, och det finns också olika typer av lindor, boots, transport- och stallbandage och kylbandage som kan användas för att skydda hästens ben och hovar.

Att välja rätt typ av skydd är viktigt för att undvika skador och spara pengar. När man väljer skydd till sin häst är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som vilken typ av ridning eller körning hästen utför, hur hästen rör sig, ålder, eventuella skador eller återhämtning från skador. Om man är osäker på vilka skydd som är tillåtna vid bedömning eller tävling bör man alltid kontrollera med arrangören eller Ridsportsförbundets TR

Här är några exempel på de vanligaste skydden:

  • Senskydd: används främst vid hoppning för att skydda frambenens böjsenor mot slag, men kan också användas vid vanligt markarbete. Senskydd är vanligtvis gjorda av hårdplast eller kevlar, men kan också vara tillverkade av läder eller syntetmaterial och är vanligtvis fodrade med neopren.

  • Kotskydd: används tillsammans med senskydd och skyddar enbart kotleden. Teknikskydd täcker insida och utsida på kotan och kan påverka hästen så att den lyfter bättre med bakbenen vid hoppning. Unghästskydd är kotskydd som inte får väga för mycket och har ett maxmått på höjden.

  • Strykkappor: används i markarbete och körning för att undvika att hästen stryker benen mot varandra. Strykkappor är oftast tillverkade i något mjukt material och är förstärkta på insidan med elastiska remmar.

  • Damasker: ger skydd för senorna och sluter om benet, och finns i modeller som går ner över kotan. De brukar vara lite högre och ger även ett litet stöd. Damasker är populära vid dressyr och markarbete.

  • Lindor och paddar: lindor används före träning för att dämpa stötar och efter träning för att stödja och förebygga skador. Paddar förstärker effekten av lindor och ska användas vid lindning av elastiska lindor.

  • Boots: används för att skydda hoven och kronranden. Beroende på vilken effekt man är ute efter kan man sätta bootsen på olika sätt. Gummiboots och boots med kardborre är vanliga typer av boots.

Genom att ta hänsyn till hästens behov och välja rätt typ av skydd kan man minimera risken för skador och se till att hästen kan prestera på topp.

 

Hästens Ben och Hovar: En Omfattande Guide till Optimalt Skydd

Det finns en mångfald av produkter på marknaden designade för att ge bästa möjliga skydd åt hästens ben och hovar. Inom olika hästsportdiscipliner finns även specialskydd för att möta specifika behov. Denna guide kommer att belysa några av de mest avgörande aspekterna för att säkerställa ett effektivt och skonsamt skydd.

Benskydd – Senskydd, Kotskydd, Stykkappor eller Damasker

Att välja rätt benskydd är avgörande för hästens välbefinnande och kan vara en ekonomisk investering på lång sikt. Vi kommer att gå igenom olika typer av benskydd och deras specifika funktioner.

*H3: Senskydd – Optimalt Skydd vid Hoppning och Markarbete*

Senskydd är särskilt populära vid hoppning, där risken är hög för att bakhovarna slår i frambenen vid landningen. Dessa skydd, öppna framtill med elastiska spännen, ger viktigt stöd och skydd för frambenens böjsenor. Vi kommer också att diskutera materialval och underhåll för att säkerställa långvarig användning.

Kotskydd – Standard Bak och Teknikskydd för Extra Skydd

Kotskydd används i kombination med senskydd och kommer i olika varianter. Vi kommer att titta närmare på standard bakre kotskydd samt teknikskydd som ger extra höjd och kan påverka hästens rörelse, särskilt vid hoppning.

Strykkappor och Damasker – Mjukt Skydd för Markarbete och Körning

Strykkappor är oumbärliga vid markarbete och körning, där hästen lätt kan slå benen mot varandra. Dessa mjuka skydd är lätta att hålla rena och finns med olika funktioner, inklusive teddyfoder för att undvika skav. Damasker ger liknande skydd och stöd för senorna med extra höjd.

 Lindor och Paddar – Effektivt Stöd före och efter Träning

Att linda hästens ben före och efter träning är en förebyggande åtgärd för skador och ger stöd. Vi kommer att diskutera användningen av lindor och paddar för optimal effekt samt ge praktiska tips för korrekt lindning.

Boots – Hovskydd för Alla Discipliner

Boots, eller klockstövlar, är viktiga för att skydda hoven och kronranden. Vi kommer att utforska olika typer av boots och deras användningsområden inom olika hästsportdiscipliner, med rekommendationer för höjdplacering beroende på önskad effekt.

Kotskydd – Medicine Boots för Högt Kotskydd

För ett högre kotskydd och stöd är medicine boots en utmärkt lösning. Tillverkade av neopren är de lätta att rengöra och ger omfattande skydd mot både stötar och slag.

Stallbandage och Transportskydd – Mjukt Stöd i Stallet och under Transport

Stallbandage används när hästen står i boxen och kan även användas under transport. Vi kommer att ge insikt om hur man korrekt använder stallbandage och hur de kan vara fördelaktiga under olika situationer. Transportskydd kommer också att diskuteras, särskilt deras användning och anpassning till hästens rörelse.

Kylbandage – Effektiv Kyling efter Träning

Kylbandage är ett användbart verktyg för att förebygga skador genom att snabbt kyla hästens ben efter träning. Vi kommer att förklara hur du använder kylbandage effektivt för att uppnå bästa resultat.

Kontakt och Mer Information

Vid ytterligare frågor eller behov av mer information om hur du skyddar hästens hovar och ben på bästa sätt, kontakta oss på info@faglasang.com.

Genom att följa dessa riktlinjer och investera i rätt skyddsutrustning kan du säkerställa optimal hälsostatus för din hästs ben och hovar.

Regelverk se : Ridsportsförbundet TR

Varukorg
Rulla till toppen